Kontantkort eller abonnemang – Vad är bäst?

Kontantkort eller abonnemang, det är frågan för många mobilanvändare. Här reder vi ut vad som skiljer de olika lösningarna åt och vad som är bäst för olika situationer så att du kan komma fram till den bästa lösningen för dig.

Kontantkort vs abonnemang

I dagens samhälle är mobilabonnemang den vanligaste lösningen för smartphoneägare, men det var inte längesedan det var tvärtom. Förändringen beror främst på att det har blivit lättare att ha översikt över abonnemangen. Här under kan du läsa om skillnaderna mellan kontantkort och abonnemang och vad som passar vem.

Kontantkort

Nu förtiden är de flesta kontokortanvändare äldre och barn, på grund av att de inte använder sina mobiler i samma utsträckning. Gällande barn handlar det också ofta om att föräldrar vill ha koll på barnens mobilanvändning, undvika oväntade utgifter och kunna sätta spärrar.

Ett kontantkort passar dig som använder mobilen sporadiskt, då du inte behöver betala när du inte använder det eftersom du i de allra flesta fall måste ladda det månadsvis. Vem som helst kan skaffa ett kontantkort, det föreligger inga som helst krav och betalningsanmärkningar är inte heller ett hinder.

Fördelar med kontantkort:

  • Tillgängligt för alla
  • Flexibel användning
  • Bra översikt

Mobilabonnemang

Ett mobilabonnemang passar för dig som kontinuerligt använder mobilen, då det fortlöper på egen hand och inte kräver någon påfyllnad. Det kan också ofta vara fördelaktigt att teckna ett abonnemang i samband med köp av mobil, vilket å andra sidan i de flesta fall bygger på en avbetalning under 12 eller 24 månader.

Fördelar med abonnemang:

  • Fortlöper automatiskt
  • Möjligt att få rabatt vid köp av mobil
  • Bättre villkor i EU/EES
  • Surf sparas i regel automatiskt

Frågor och svar om kontantkort

Här får du svar på vanliga frågor som rör kontantkort, vill du i stället veta mer om abonnemang kan du läsa mer om det under Vanliga frågor och svar om mobilabonnemang.

Tekniskt sett är ett kontantkort ett elektroniskt kort som fungerar som betalmetod för samtal, sms och surf på en smartphone eller surfplatta.

Ett kontantkort kan antingen vara ett engångskort som inte kan fyllas på eller ett omladdningskort som kan fyllas på. Efter att tiden på engångskortet har gått ut kan du inte använda det igen. Om du skulle ringa, smsa eller surfa för mer än vad kortet är ”tankat” med måste du fylla på det, till skillnad från ett abonnemang som i regel bara fortlöper. Idag har däremot de flesta kontantkort fria samtal och sms.

Du kan beställa från de flesta operatörer men om du vill köpa kontantkort i butik kan du besöka respektive operatör (ex. Telia, Tele2 eller Telenor), Pressbyrån, 7-Eleven, Circle K, OKQ8, Ica eller Coop bland annat.

Det beror på hur mycket surf du vill ha, hos operatören Hallon kostar ett kontantkort mellan 99kr-349kr, läsa mer om detta hos Hallon.se.

Det brukar vara smidigt att byta från abonnemang till kontantkort då din operatör mest troligt kommer kunna hjälpa dig att omvandla ditt nuvarande abonnemang till en kontantkortslösning, så att du kan behålla ditt nummer. Vi rekommenderar dig att kontakta din nuvarande operatör och se om det är möjligt.

Beroende på vad du efterfrågar finns det olika svar, men några av de mest prisvärda kontantkorten finns hos Hallon och Comviq.